Tres Social guanya el 5é Premi Culturama Innovació Social en Joventut
La seu de Campoamor ha sigut escenari de projectes innovadors en matèria de joventut. Set projectes que visibilitzen l’interés d’entitats per aplicar les arts escèniques i visuals amb finalitats socials.
Divendres passat 28 de setembre, la seu de Campoamor, l’Espai Jove VLC, es va convertir en un espai de presentacions innovadores, d’intercanvi d’experiències i de networking. La jornada, dedicada a la presentació dels projectes finalistes de la present edició del Premi Culturama, va culminar amb el lliurament del 5é Premi Culturama Innovació Social en Joventut a l’associació TR3S Social.
El premi, que compta amb una dotació de 1.000 €, es suma a la posada en valor i visibilització d’iniciatives realitzades per o per a joves basades en la innovació social. Juntament amb aquest, s’edita una publicació que recull tant l’experiència guanyadora, com els tres accèssits entregats a La Lola Boreal, Fractals i Rocambolesc teatre i una selecció de la resta de projectes finalistes (La mare que em va parir, Nos movemos, Es Molí d’Eivissa).
Tres Social, fundada l’any 2012, treballa entre Madrid i Ontinyent principalment. Mitjançant el teatre sistèmic, media amb xiquetes, xiquets i adolescents en situació d’exclusió socioeconòmica, cultural o ètnica. Amb persones privades de llibertat i amb dones oprimides per la violència de gènere. A través d’aquesta metodologia, basada en combinar el teatre social amb l’enfocament sistèmic existencial i el treball de processos, donen lloc a situacions experiencials amb processos de diàleg que fomenten la construcció col·lectiva del coneixement.
El jurat, format per persones representants de les entitats col·laboradores del Premi, va valorar tant la idea, com l’impacte, la innovació i la transmissió oral dels projectes. Una selecció renyida donada pel nivell i la qualitat en les presentacions que no van deixar ni al jurat ni al públic impassible. En paraules de Luis Noguerol, administrador de Culturama, resulta fonamental escoltar què projectes interessen a la joventut, dotar-los de veu pròpia i donar-los autonomia al seu propi llenguatge. Al cap i a la fi aquesta jornada ha suposat una plataforma d’intercanvi en la qual tots els col·lectius són guanyadors. Culturama, com a empresa especialitzada en l’àmbit de la joventut, així com les entitats que col·laboren al Premi, advoquen per crear un marc de treball i visibilització on tinguen cabuda aquest tipus de projectes”.
Tal com apunta Jesús Martí, Director General de l’IVAJ, aquesta iniciativa demostra que “la cultura i l’art són instruments juvenils de transformació i d’innovació social” i per això compta amb el suport d’entitats públiques que treballen tant des de l’àmbit de la joventut com des de la Cultura.
A més, durant la jornada va tindre lloc la conferència “Una identitat digital sense gènere? Ser jove en l’era de les xarxes socials”, a càrrec de Iolanda Tortajada i una presentació del recorregut de les cinc edicions del Premi, dedicant inevitablement unes paraules a la benvolguda companya Marisa Roig, a qui deu tant aquest premi i l’afecte compartit a la sala d’actes.
A partir d’ara inicia la labor d’edició de la publicació que recull aquesta cinquena convocatòria, una edició que vol ser memòria i altaveu dels interessos i preocupacions de la joventut en l’actualitat.
Organitza: Culturama SL.
Amb la col·laboració de la Direcció General de la Joventut-IVAJ Generalitat Jove, l’Àrea de Joventut, Esports i Igualtat de la Diputació de València, la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de València, la Delegació del Rector per als Estudiants de la Universitat de València, l’Àrea d’activitats culturals de la Universitat Politècnica de València, el Consorci Xarxa Joves.net, del Consell Valencià de la Joventut i de la Associació de Professionals de Joventut de la Comunitat Valenciana.