Experiència i resultats: Taller didàctic “La mirada rebel” en el Centre Cultural La Nau
La mirada rebel ha sigut un taller de mediació artística sobre l’exposició “Paco Bascuñán i Quique Company. L’Equip Escapulari-O i altres derives“, comissariada per Marisa Giménez Soler i Lupe Martínez Campos, en el Centre Cultural La Nau de València des del 9 de març al 29 de maig de 2016.
La mirada rebel és una proposta de Culturama a través de la qual hem configurat un espai de diàleg per a reflexionar sobre algunes de les qüestions que estan presents en l’obra d’aquests dos artistes valencians, Paco Bascuñán i Quique Company, connectant aquestes realitats amb circumstàncies del context actual.
Treballant d’una forma participativa, s’ha incentivat la comprensió de valors com són la democràcia, la llibertat d’expressió i la defensa dels drets humans, així com el coneixement sobre el compromís social de l’art contemporani valencià durant la dictadura.
L’exposició inicia amb Escapulari-O, un equip format per Paco Bascuñán i Quique Company, dos joves que somiaven amb canviar des de la clandestinitat, la lluita i la resistència, una realitat social que es veia asfixiada per la dictadura de l’Espanya dels 70. Tots dos artistes seguiran treballant juntament amb Daniel Nebot en Enebecé, i ja en la dècada dels 90 emprenen camins per separat, produint alguns de les icones del disseny valencià més importants com són el logotip del local ACTV o el de l’Esfera Azul. Una exposició que ha sigut una ocasió per a conèixer obres, que si bé es mostraven en la seua majoria per primera vegada, formen part de la nostra memòria col·lectiva.
Com en ocasions anteriors, en els tallers s’ha treballat mitjançant dinàmiques de grup fomentant l’autonomia dels participants. S’ha tornat a cedir el paper de mediador com a dinamitzador encarregat d’estimular la creació d’un espai confortable on l’escolta, el respecte i el diàleg es converteixen en una manera de veure.
Per açò, considerar com a part del discurs del mediador l’opinió i els interessos del grup comporta a adaptar-se al seu bagatge cultural i adequar, prioritzant i reordenant, la proposta didàctica en cada sessió. Un treball en contínua mutació que convida a posar de manifest aquells interessos, curiositats, recels i revelacions de les persones que han participat.
Al final de cada sessió, se’ls ha oferit respondre, de forma anònima, a un enquesta que té com a fi obtenir una sèrie de dades objectives que ens ajuden a conèixer el públic en relació amb el museu com a espai físic i com a agent present en les xarxes socials.
Enquesta realitzada a 152 persones.