La fàbrica de coneixement
La proposta és una introducció a la importància de l’Enciclopèdia en el desenrotllament històric de la humanitat i la transcendència de la Il·lustració en l’actualitat.
Una vegada immersos en la societat del coneixement, traslladem la importància d’aprendre a informar-se i la nostra capacitat per a produir informació de mode responsable.
Per a això es generarà un debat sobre l’evolució en els modes de recopilar i difondre el coneixement, analitzant els aspectes més positius i negatius que impliquen per a la humanitat.
DESENROTLLAMENT
El taller per a adults es dividix en tres parts:
– Una breu presentació de la Il·lustració utilitzant una projecció, i analitzant algunes frases cèlebres de diferents filòsofs d’este període.
– Una dinàmica que consistix a dividir el públic en diversos grups per a generar un debat sobre qüestions com:
Diferències entre Encyclopédie i la Wikipedia.
El paper educatiu dels mitjans de comunicació de masses.
Les noves tecnologies com democratitzadors del coneixement.
– Reflexió i debat en grup sobre les conclusions. Cada grup elaborarà un parell de twits (140 caràcters), amb l’hastag #frabricantesdeconocimiento que difondrem des dels seus telèfons i des d’un ordinador connectat en la sala citant lloc on s’està realitzant el taller.
El taller infantil es dividix en tres parts:
– Una breu presentació de la Il·lustració, adaptat al públic infantil, utilitzant una projecció, i l’anàlisi d’algunes frases cèlebres de filòsofs d’este període.
– La construcció d’una “enciclopedia” a través de la col·laboració de tot el grup. Per a això es repartirà una lletra de l’abecedari a cada participant, de la que faran una portada/separador. Després triaran tres objectes que comencen per eixa lletra, i hauran d’il·lustrar-los i escriure una definició. Afegint uns quants folis per a poder continuar la tasca a casa, s’enquadernarà de mode artesanal.
– Una reflexió sobre el treball realitzat per tot el grup entorn de la necessitat de recopilar coneixement i els diferents procediments que tenim en l’actualitat per a aprendre.
OBJECTIUS PEDAGÒGICS
Taller per a adults:
– Donar a conéixer l’origen de l’Encyclopédie i el mode en què es va organitzar el coneixement.
– Analitzar els sistemes de construcció de les fonts de coneixement d’una manera crítica i responsable respecte a generacions futures.
– Potenciar un valor útil de les noves tecnologies en l’actualitat.
Taller per a xiquets:
– Generar processos que potencien la imaginació i les capacitats creatives.
– Desenrotllar la capacitat de treballar en grup i l’expressió oral.
– Reforçar la necessitat del coneixement incentivant una visió crítica.
DESTINATARIS
Dirigit a públic adult en general i xiquetes i xiquets de 6 a 12 anys Nombre màxim de participants per sessió: 20.
TEMPORALITZACIÓ
Ambdós tallers tens una duració aproximada de 90 minuts.