Experiència i resultats del taller didáctic en el MuVIM
L’equip de Culturama hem dut a terme durant el mes de març els tallers didàctics vinculats a l’exposició La modernitat republicana a València. Innovacions i pervivències en l’art figuratiu (1928-1942) en el Museu valencià de la Il·lustració i la Modernitat MuVIM. Una exposició que estarà oberta fins al pròxim 22 de maig i que vos recomanem visitar.
En els tallers hem treballat les claus principals del discurs expositiu, iniciant amb una breu visita comentada i seguint quatre activitats participatives dirigides a grups d’alumnat de 3º i 4º de secundària i batxillerat.
Abordàrem qüestions relacionades amb la Història, els corrents estètics i les normes socials associades a ella, hem posat en tensió la nostra idea de modernitat i progrés. A partir d’aspectes no formals d’una selecció representativa de les obres exposades, hem aprofundit sobre com es conformen les imatges de representació i com aquestes varien en el temps des de la perspectiva del present.
Mitjançant debats i mapes d’opinions han sorgit els temes principals de les imatges que formen part de l’exposició: els conflictes bèl·lics, els refugiats, les MTS, la desigualtat de gènere, la creació d’estereotips masculins i femenins…
I com en ocasions anteriors, en finalitzar el taller hem passat una breu enquesta per a conèixer com ens relacionem amb els museus, quin temps dediquem i com a la cultura i com ens relacionem amb ella en les xarxes socials.
Walter Benjamin va escriure, en Calle de dirección única, ironitzant sobre la nostra relació amb la cultura que “l’expressió de la gent que es mou per les galeries de pintura mostra una mal dissimulada decepció davant el fet que ací tan sols hi ha quadres.” Una expressió que ens proposem transformar convertint als nostres grups en un públic actiu, que tria i dirigeix el taller seguint les seues preferències.
Compartim els interessants resultats sobre el seu bagatge unint a tots els grups que han participat: