En el MNCAS. Pintes i pintetes amb molt d’art
Sabries diferenciar una pinta d’una pinteta? Malgrat el que pot semblar, no és tan senzill i la nostra experiència en el Museu Nacional de Ceràmica dona bon compte d’això. Explorem l’evolució de la pinta i la pinta a través de l’exposició Del Típic al Tòpic. La pinta en la indumentària valenciana i mitjançant una visita-taller dissenyada exclusivament per a l’exposició comissariada per Francisco i Virginia Zanón.
La visita va servir com a introducció a la investigació de les comissàries que va donar origen a la mostra. Mai abans havíem estat en una exposició amb tantes pintes i pintes, la qual cosa ens va permetre apreciar la quantitat de diferències tant en els seus materials com en els seus motius i, fins i tot, en la seua forma.
Un altre aspecte que descobrir en l’exposició, és l’evolució en les maneres de vestir-se de valenciana al llarg de la història fins a arribar al de dues pintetes i una pinta (el típic actualment) No obstant això, aquest pentinat és relativament nou perquè es va començar a utilitzar a principis del segle XX i les primeres pintes i pintes són del segle XVIII.
Després, en el taller realitzat amb materials sostenibles, utilitzem per a aprendre l’ofici dels plateros. Així, moltes famílies van gaudir d’una activitat diferent durant les Falles, en el marc d’una exposició amb sabor valencià.
Tags: Educació en museus