Taller didàctic a partir de l’obra de Sebastiao Salgado
PequeFotodocumentalistes al Museu de la Rajoleria de Paiporta:
Conèixer Brasil i la fotografia documental a través de l’obra de Sebastiao Salgado.
Una vegada concloses les sessions didàctiques dissenyades i dutes a terme per l’equip de Culturama sobre l’exposició Movimento dos sem terra de l’artista Sebastiao Salgado en el Museu de Rajoleria de Paiporta, us traslladem els aspectes més rellevants d’aquesta experiència.
La proposta estava dirigida a alumnat d’educació primària i ha tingut com a objectiu principal donar a conèixer una realitat, la lluita per la terra de camperols de Brasil, mitjançant una manera de mirar i narrar, la fotografia documental.
Movimento dos sem terra, és una exposició que sorgeix gràcies a la donació de Pascual Serrano al museu, i ha sigut una oportunitat per a compartir l’obra de Salgado amb els ciutadans de Paiporta i encuriosir per la fotografia tractant temes vinculats a la realitat social de Brasil i sensibilitzant sobre situacions de desigualtat social.
Sebastiao Salgado (Brasil, 1944) és en l’actualitat un dels fotògrafs documentals amb més prestigi internacional. Salgado és un artista compromés socialment, usa la fotografia com medium para, unes vegades visibilitzar qüestions que queden fora del camp de la nostra mirada, denunciant amb açò situacions socioeconòmiques marginals, i unes altres mostrant la força de la naturalesa.
L’exposició, Movimento dos sem terra, ens ha acostat el moviment polític-social brasiler (Moviment de treballadors rurals sense Terra MST, “Els sense terra”) que lluita per la reforma agrària i la justícia social. El MST cerca la redistribució de les terres improductives, a través de sistemes de gestió sostenible i cooperativa dels recursos, havent-se estés per diversos països de Llatinoamérica.
La proposta de Salgado no amaga ni la duresa ni la dolçor de la vida i el treball quotidià, mostra la vida i la mort sense veladures, la violència i la innocència més rotundes. Tota la sèrie, produïda en blanc i negre, conforma una visió crítica sobre la realitat social mostrada.
El repte de la nostra proposta de mediació artística amb grups infantils ha sigut aconseguir una activitat atractiva en forma i continguts. Per a açò hem situat tota la intervenció en la mateixa sala, mantenint un contacte constant entre les obres i els grups, que es veien envoltats per les imatges d’aqueixa altra realitat que se’ls presentava. I hem activat la seua curiositat mitjançant elements que amagaven pistes, preguntes i reptes a resoldre a partir de les fotografies i dels comentaris de les educadores. Amb açò s’ha aconseguit una reflexió constant i l’aprenentatge s’ha estés més enllà de la teoria mitjançant l’escolta atenta i participativa.
PequeFotodocumentalistes no encobreix sinó planteja situacions, situant-se en la realitat dels assistents, en la seua edat, en el seu context cultural i en els seus gustos. Un punt de partida que té com a objectiu mostrar com mirar des de diferents perspectives i com fixar-la (i observar-la) a través d’una imatge fotogràfica, és a dir, els endinsem en el coneixement del llenguatge visual. A poc a poc, al llarg del taller, van descobrint i compartint nous coneixements i preguntes que els ajudarà a entendre i comprendre una realitat llunyana.
Aprendre a mirar, reconèixer, associar i transformar les emocions en paraules passa a ser una eina de treball amb la qual, de manera grupal, poden anar descobrint el que amaga cada caixa amb les quals s’activaven les dinàmiques.
Olorar, escoltar, preguntar, esbrinar, indagar, conversar i ballar formen part de les activitats que han aconseguit transformar la visita a l’exposició en una experiència constructiva tant per a xiquetes i xiquets de Paiporta que han participat, com per a les mediadores culturals que els han acompanyat en aquest “viatge” que tal, i com indica en el diploma que personalitzen, els converteix en PequeFotodocumentalistes.
Vols conèixer altres projectes didàctics engegats per Culturama en el Museu de la Rajoleria de Paiporta? Passejar la mirada per Paiporta, Juguem en el trinquet de la Rajoleria, “Clic-clac…foto. Atrapa un instant”, diseño del espacio didáctico.
Imatge de capçalera ©Sebastiao Salgado.
Arxiu audio “Canta, canta, minha gente”, @Martinho da Vila.
Tags: Educació en museus