Nota de Premsa 4t Premi Culturama Innovació social en Juventut
Culturama premia el projecte “Transformant la societat des de la igualtat de gènere” engegat pel grup Connectant a Ontinyent.
La 4ª edició de Premi Culturama a la Innovació Social en Joventut visibilitza i posa en valor una iniciativa que usa el Teatre de l’Oprimit per a conscienciar sobre les desigualtats socials per qüestions de gènere.
Organitza: Culturama
Amb la col·laboració de Generalitat Jove- IVAJ, Área de Juventud, Igualdad y Deportes de la Diputación Provincial de Valencia, Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Xarxa Joves.net, Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana-CJCV, y la Associació de professionals de Joventut de la CV.
Acte de lliurament del premi: dimecres 5 d’octubre a les 12.00h. Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València
Plaça del Forn de San Nicolau, 4. València.
Més informació:
gestio@culturama.es
Tel. 96 379 94 73
www.culturama.es
Descarregar la nota de premsa en word
Dimecres que ve 5 d’octubre a les 12h. es lliurarà el primer premi i els tres accèssits seleccionats pel jurat entre les vint-i-tres propostes rebudes des de tot l’estat espanyol en aquesta quarta edició. Quatre guardons que representen els interessos i les metodologies més actuals en el camp que ocupa el Premi Culturama, la innovació social en joventut.
Ontinyent, Barcelona, Os Blancos (Ourense) i València són els llocs en els quals s’han dut a terme els projectes premiats, experiències que s’arreplegaran en una publicació que es presentarà la pròxima primavera. El primer premi, que compta a més amb el suport de 800€, es tracta d’una iniciativa a càrrec del grup Connectant que té com a objectiu combatre la desigualtats de gènere a nivell social usant com a eina el Teatre de l’Oprimit i tallers que involucren activament a les persones de la capital de la comarca de Vall d’Albaida.
Connectant és un grup formador per Dolors Sanchis Rivero (Mestra de secundària en l’IES Pou Clar d’Ontinyent), Laura Ferre García (psicòloga, mestra de cicles formatius i membre del projecte Llana Guirra) i Adriana Pastor Granell (antropòloga i facilitadora social) que estableixen xarxes de col·laboració i suport amb diferents entitats com són l’Assemblea de Joves Meruts i l’Ateneu popular Cultural Ca la Mera. Un ampli camp d’acció en el qual han engegat iniciatives d’oci educatiu i inclusiu per a acabar amb la discriminació per qüestions de gènere.
El jurat, compost per Eduardo Gordo Zaplana (Exma. Diputació Provincial de València), Sebastián Marín Martínez (Generalitat Jove-IVAJ), Jordi Caparrós Gutiérrez (Universitat de València), Màriam Cardona Aranda (Consorci Xarxa Joves.net.), Noelia Mª Valero Doménech (Associació de Professionals de Joventut de la Comunitat Valenciana), Francisco Javier Marco Peña (Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana), Ricardo Javier Forriols González (Universitat Politècnica de València) i Alba Braza Boïls (Culturama) va consensuar, a més, atorgar el nombre màxim de accèssits possibles vista la qualitat dels projectes rebuts. Tres accèssits repartits en el territori de l’estat espanyol que assenyalen l’interés de les arts visuals, de la música i de la creació audiovisual per adoptar noves metodologies dirigides a la joventut.
Espacio Matrioska està format per un grup de catorze artistes, amics i companys, que es coneixen en la facultat de Belles arts de Madrid. És precisament en el moment de finalitzar les seues carreres quan inicien la cerca d’un espai en el qual engegar noves metodologies i projectes experimentals. Decideixen llavors eixir del centre i traslladar-se a l’espai rural d’Os Blancos (Ourense), habitant una vella casa, constituint-se com a associació sense ànim de lucre (2014) i oferint a la comunitat ser partícips dels processos culturals que engeguen. Residències per a artistes, iniciatives d’art i educació com Ven, nutre, Voa, festivals com a festival Reina Loba, escoles d’estiu o certàmens de pintura són algunes de les iniciatives realitzades fins al moment.
Espacio Matrioska ha presentat el seu projecte en IberEcontros Camins de Creativitat a Portugal, dins de l’àmbit de Trobades del Ministeri Cultura i Ciutadania o en la Facultat de Belles Arts a Madrid.
Riborquestra és un projecte intergeneracional i comunitari engegat en el centre Ciutat Vella de Barcelona. Una iniciativa que uneix mitjançant la música a persones de diferents procedències, cultures i situacions socioeconòmiques canviant mitjançant la música la realitat i l’entorn social en el qual es troben. Riborquestra està organitzada com una orquestra simfònica, formen ja parteix d’ella cinquanta-quatre famílies, integrant pares i fills de diferents edats creant-se noves formes de relació entre persones i oferint noves oportunitats per a la integració i la multiculturalitat.
Riborquestra proporciona les eines, ensenya i presta els instruments musicals de forma gratuïta a cada xiquet de cada família vinculada. Riborquestra ofereix noves formes de viure el barri, d’imaginar-ho i d’explicar-ho.
Veus pròpies és un projecte de l’associació cultural La Cosecha, un taller de vídeo participatiu comunitari vinculat amb l’Associació Amaltea del barri de Velluters de València. Una iniciativa que promou un ús democràtic de les tecnologies de la comunicació audiovisual que dóna autonomia i converteix en protagonistes als xiquets i joves que formen part de Amaltea, fent visibles problemes del barri, tractant temes com a qüestions de gènere, memòria, ecologia, drets, sexualitat o educació.
Tots els projectes seran presentats en l’acte de lliurament, una ocasió que sorgeix amb l’objectiu de difondre, visibilitzar i posar en valor les iniciatives premiades.
CULTURAMA SL
Culturama SL és una empresa que inicia la seua activitat professional l’any 1995 amb seu social en el municipi de Mislata. El seu projecte empresarial té com a premissa facilitar el desenvolupament de serveis socioculturals i d’oci educatiu a entitats públiques i privades. Culturama desenvolupa iniciatives de formació i educació, propostes expositives, estudis de públic en museus, organitza fires i esdeveniments, coordina programes internacionals i advoca per una cultura implicada, l’oci creatiu i el desenvolupament comunitari.
El seu plantejament d’empresa es fonamenta en la participació com a agent actiu en la creació d’un model de societat més justa i solidària, i per açò ha desenvolupat el seu pla de Responsabilitat Social Empresarial amb el qual generar un diàleg amb l’entorn social a través del com poder oferir respostes i eines adequades i ho posa en pràctica, entre altres accions, convocant el “Premi Culturama a la innovació social en joventut”.
Més informació:
Culturama – gestio@culturama.es / tel.: 963 799 473 – www.culturama.es
Facebook: @culturama_sl
Twitter: @culturama_sl