SET PROJECTES OPTEN AL 7È PREMI CULTURAMA
Coneix els projectes finalistes d’aquesta nova edició del #PremiCulturama.
Set projectes amb diferents metodologies i maneres de treballar amb la joventut són els seleccionats. Tots ells són projectes de caràcter col·lectiu, sense ànim de lucre, basats en la innovació social que integren la cultura com a eina de treball per a una transformació social.
Han sigut seleccionades els projectes: Compartides, el valor social dels arts de l’Associació ARTransforma (Barcelona); Aposta per la Saïdia / Bet on La Saïdia, de l’Associació Dissens per a la Intervenció i Investigació Social (València), El Club del Artivismo, de l’Associació por la Paz y el Desarrollo (Manises i València); conFusión 2021. Festival cultural i artístic d’expressió lliure, de l’Associació Possibilitats (València); E.COnnect: connexions d’art i ciència per a l’educació mediambiental, de l’Associació Cultural Gestus (Leganés); Joves per a Joves: Educant en Drets Humans i Objectius de Desenvolupament Sostenible, de l’associació Hèlsinki Espanya – Dimension Humana (Madrid); i A prop. Trobades d’art i comboi per una escola en transformació, de l’associació ideadestroyingmuros (València).
L’acte de presentació de projectes i lliurament de premis tindrà lloc el pròxim 30 de setembre en l’Espai Jove VLC (carrer Campoamor, 91. València). La jornada, que tindrà horari de demà i de vesprada, comptarà amb una representació institucional i amb la conferència “UPlaB: el vers com a motor de desenvolupament social”, a càrrec d’Elena Barrera, i amb una actuació poètica de l’artista Sara Olivas. És gratuïta i requereix inscripció prèvia a través d’aquesta mateixa pàgina web.
Compartides, el valor social de les arts
Associació ARTransforma
Ciutat: Barcelona
Projecte realitzat amb el mecenatge de la Fundació de Música Ferrer-Salat, el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Fundación Banco Santander, l’Escola dels Encants, el Mercat de les Flors i la Biblioteca Francesc Candel, en el qual participa el Centre Ocupacional 1981, Centre Ocupacional La Marina d’ASPROEAT, Centre Ocupacional Bogatell, Orquestreta de l’Escola de música Àngels Casas, Jove Orquestra Graeme Clark, persones inscrites de manera individual, un grup de voluntariat vinculat a l’associació i Alguer Miquel (Txarango).
ARTransforma és una associació formada per un equip de professionals de l’àmbit artístic, educatiu i social que treballen col·laborativament i en diferents projectes. Una part important de l’equip està formada per persones voluntàries, presents també en els treballs d’estructura de l’entitat i en cada projecte o acció.
Compartides, el valor social de les arts és un projecte que fusiona diferents entitats de l’àmbit social, educatiu i cultural, així com agrupacions, companyies i altres artistes, professionals i no professionals, de la música i de la dansa, amb diversitat funcional i sense.
En un procés creatiu i humà intens i viu, desenvolupat durant mesos, es dona lloc a una producció que desitja ser compartida amb el públic general, basada en lluites i emocions sobre els temes seleccionats en cada edició, els quals serveixen com a punt de partida de processos creatius i interdisciplinaris que les seues derives es desconeixen a priori.
Apuesta por La Saïdia / Bet on La Saïdia
Dissens. Asociación para la Intervención e Investigación Social
Ciutat: València.
Projecte realitzat amb el suport del Cuerpo Europeo de Solidaridad en col·laboració amb FISAT Fundación Iniciativa Solidaria Ángel Tomás i amb el Centre Municipal de Joventut Trinitat de València.
Apuesta por La Saïdia / Bet on La Saïdia sorgeix com un projecte d’intervenció sociocultural que es desenvolupa mitjançant espais associatius i locals. Duen a terme una labor innovadora de prevenció i sensibilització comunitària sobre el problema social emergent que representa la ludopatia juvenil.
Entre els seus objectius centrals destaca la visibilització de la ludopatia, entenent-se no sols com una relació problemàtica amb el joc a nivell sanitari i psicològic en una dimensió individual, sinó com un problema social amb inexcusables conseqüències socials, així com causes derivades de diferents àmbits, com ara econòmiques, familiars, respecte a estratègies publicitàries, oferta d’oci no saludable, canvis urbanístics i de l’espai públic.
El Club del Artivismo
Asociación por la Paz y el Desarrollo
Ciutat: Manises i València.
Projecte realitzat amb el suport de la Generalitat de València i la Diputació de València, amb la col·laboració de la Fundació Per Amor a l’Art, Ludoteca municipal de Manises “En Marxa”, Greenpeace, Associació Micoris, Orriols Conviu, Barbiturikills, Infàncies i Dones del Món i Extinction Rebellion.
El Club del Artivisme és un projecte d’educació no formal dirigit a les i els joves del Programa Educatiu i Familiar de la Fundació Per Amor a l’Art (FPAA, València) i les i els menors de la ludoteca municipal En marxa (Manises).
Mitjançant la formació en diverses disciplines de l’art i la cultura, com el grafiti, teatre-fòrum, vídeo participatiu i el rap, juntament amb intercanvis d’experiències amb base comunitària, es possibilita que les i els joves comuniquen les seues inquietuds i solucions sobre temàtiques relacionades amb la crisi climàtica, la igualtat de gènere i la participació ciutadana. Així mateix, el projecte fomenta la comunicació i la relació entre la joventut i els diferents agents de barris de desenvolupament comunitari, donant a conéixer els recursos i el teixit associatiu dels seus respectius barris, necessitats de representació jove, migrant i amb inquietuds pel medi ambient i la igualtat de gènere.
conFusión 2021. Festival cultural y artístico de expresión libre. VIII edición.
Asociación Possibilitats
Ciutat: València.
Projecte realitzat amb el suport de la Generalitat Valenciana i de l’Ajuntament de València.
conFusión és un festival cultural i artístic d’expressió lliure nascut en el barri de Benimaclet. De caràcter inclusiu, participatiu, gratuït, sense ànim de lucre ni patrocinadors comercials i creat per persones voluntàries, es conforma com una plataforma cultural de trobada i diàleg oberta a la ciutadania.
conFusión és una experiència col·lectiva integradora i una comunitat arrelada en valors compartits. Amb caràcter participatiu, es desenvolupa al llarg d’un any sencer i culmina amb la celebració d’un esdeveniment de caràcter artístic multidisciplinari.
E.COnnect: conexiones de arte y ciencia para la educación medioambiental
Asociación Cultural Gestus
Ciutat: Leganés.
Projecte realitzat amb el suport del Centre de Joves de l’Ajuntament de Leganés i amb l’Aula de les Arts de la Universitat Carlos III de Madrid i la Universitat Popular de Leganés.
La crisi climàtica és un problema urgent i els joves, els seus principals afectats. L’art és un aliat per a generar empatia davant les aclaparadores dades, per a fer-nos preguntes, i imaginar nous mons. Té el poder de generar afectes i treballar amb les emocions per a buscar una implicació i un compromís reals, una observació sensible i un vincle amb la naturalesa.
Així, E.COnnect: connexions d’art i ciència per a l’educació mediambiental té com a propòsit desenvolupar la consciència mediambiental i propiciar una forma de vida més sostenible. A través de tallers de creació amb joves, es treballa de manera interdisciplinària art+ciència per a desenvolupar el pensament crític, una mirada sensible i la creativitat.
Jóvenes para Jóvenes: Educando en Derechos Humanos y Objetivos de Desarrollo Sostenible
Helsinki España – Dimensión Humana
Ciutat: València
Projecte realitzat en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València, la Universitat de València, la Fundació Universitària Sant Pau CEU, CEIP Alejandra Soler, IES Sedaví, CEIP Federico García Lorca, CEIP Antonio Ferrandis i IPFP Misericòrdia i finançat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030.
Joves per a Joves: Educant en Drets Humans i Objectius de Desenvolupament Sostenible, és un projecte d’educació i sensibilització en DDHH i ODS dirigit a xiquets, xiquetes i joves universitaris pel qual a través de la formació en Drets Humans i el voluntariat juvenil es contribueix al desenvolupament d’una cultura en la qual els xiquets, xiquetes i joves són conscients dels seus propis drets i obligacions respecte als altres, afavorint el seu desenvolupament com a membres responsables d’una societat global, interdependent, lliure i pacífica, pluralista i inclusiva.
A PROP. TROBADES D’ART I COMBOI PER UNA ESCOLA EN TRANSFORMACIÓ
ideadestroyingmuros
Ciutat: València.
Projecte realitzat amb el suport de l’Institut Valencià d’Art Modern IVAM, Direcció General d’Inclusió Educativa i Fundació La Caixa, amb la participació del CEIP Fernando de los Ríos, CEIP Santa Teresa de Villena, CEIP Carles Selma, IES Figueras Pacheco, CEIP SantAgustín i CEIP Nuestra Senñora del Carmen.
A partir de la urgència contemporània de repensar l’equilibri entre naturalesa, producció cultural i sostenibilitat, A prop. Trobades d’art i comboi per una escola en transformació, proposa una experiència d’investigació de les llavors que viuen en els nostres entorns quotidians, començant per una observació directa fins a arribar a una observació més metafòrica que ens concerneix de manera íntima a través d’un enfocament artístic.
Així, en aquest projecte, la llavor és material i és metàfora amb la qual generar reflexió, conversa i correspondència postal entre museu, alumnat i centres educatius
ELENA BARRERA
Parlar d’Elena suposa parlar d’acció, del cos com a frontera i de la vida en moviment; un territori que no deixa d’explorar fins a convertir-lo en una cosa professional, graduant-se en Dansa Contemporània (Conservatori José Espadero d’Alacant). Continua les seues marxes com a intèrpret, creadora o professora, i se submergeix en projectes on el social es difumina amb l’artístic, treballant amb companyies com Smallpetitklein (Escòcia) o De Loopers Community Danse Company (Alemanya). Serà en aquest punt on es gradua en Pedagogia (UV) amb la finalitat de dotar de marc teòric els seus projectes i col·labora amb companyies i institucions de renom, com l’ONG ADRA, la Fundació del Secretariat Gitano o l’IVAM, posant així en valor la seua formació artística i d’investigació. A partir de llavors, els seus interessos professionals continuen evolucionant, obtenint un màster de Gestió Cultural per la Universitat Carlos III de Madrid i treballant en la gestió, coordinació i producció d’activitats socioculturals a la Casa Encendida, Greenpeace España, Matadero Madrid, Teatre Fernán Gómez o Teatre Circ Price. Actualment combina la gestió de projectes culturals i educatius amb el seu treball de consultoria per a l’Agència Europea de Propietat Intel·lectual.
SARA OLIVAS
Sara Olivas és periodista, gestora cultural, poeta i agent d’igualtat. Des de xicoteta va sentir amor per les lletres, la qual cosa li va fer agarrar el llapis amb força. Ha participat i gestionat esdeveniments poètics de València com Versillos a la Mar, Versat i Fet, DDe andar por casa i A pies de página. Guanyadora del Certamen de Relats Beatriu Civera de l’Ajuntament de València (2020) i de la Segona Edició del Certamen de Vídeopoemas Poemágenes (2019). Co-fundadora de projectes culturals com a Revista Impasible, una revista que tracta de visibilitzar l’alta sensibilitat a través de l’art i la literatura; i Proyecto Venus, un espai fotogràfic i audiovisual per a visibilitzar el talent artístic femení i valencià.”Las manos” és el seu primer poemari publicat per l’editorial Valparaíso Ediciones (2021).
Tags: 7 premi