
/4ª Edició Premi Culturama Innovació social en Joventut
Aquesta nova edició ha emfatitzat el seu interès per premiar aquelles propostes que basen el seu desenvolupament en la cultura i l’art contemporani com a motor de canvi social. Ens han interessat especialment aquells projectes que vinculen les estratègies artístiques amb l’àmbit juvenil per a impulsar noves perspectives de construcció de coneixement i enfortiment de la ciutadania activa i implicada.
Amb la col·laboració de Generalitat Jove IVAJ, Diputació Provincial de València, Universitat de València Delegació per a Estudiants Servei d’Informació i Dinamització SeDi, Universitat Politècnica de València, Xarxa Joves.net, Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana-CJCV i Associació de Professionals de Joventut de la CV.
Bases convocatòria 4ªEdició —Termini tancat—
¿Vols estar informat de les pròximes convocatòries?
Envia’ns el teu email de contacte a premi@culturama.es i et mantindrem informat/a. Tambè pots cridar-nos al tel. 96 379 94 73.
Descarrega la NOTA DE PREMSA ENTREGA DE PREMIS
1º Premi
Projecte: Transformant la societat des de la igualtat-diversitat de gènere.
Àrea temàtica/àmbit de l’activitat: dinamització comunitària.
Entitat/institució: Grup Connectant.
Municipi: Ontinyent
Pàgina web: http://resolucioconflictesigualtat.blogspot.com.es
Persona de contacte: Adriana Pastor Granell, Laura Ferre García i Dolors Sanchis Rivero.
Paraules claus: teatre de les oprimides/oprimits, resolució de conflictes, craftivisme, xarxes socials, prevenció violències de masclistes i de gènere.
Transformant la societat des de la igualtat-diversitat de gènere ha estat una experiència molt enriquidora que ha fomentat activament col·laboracions de moltes persones, associacions i entitats de la comarca de la Vall d’Albaida així com d’institucions i d’entitats públiques. S’han realitzat accions i activitats per tal de reflexionar, identificar i actuar enfront de les violències de gènere en les nostres quotidianitats. S’han emprat recursos del teatre de les oprimides/oprimit, craftivisme i dinàmiques de desenvolupament comunitari.
1er accèsit
Projecte: Riborquestra.
Àrea temàtica/àmbit de l’activitat: música i desenvolupament comunitari.
Entitat/institució: Comusitària.
Municipi: Barcelona.
Pàgina web: comusitaria.wix.com/comusitaria comusitaria.wix.com/riborquestra
Persona de contacte: Noemí Rubio.
Paraules claus: música, territori, cohesió social, democràcia cultural, apoderament.
Riborquestra és una orquestra comunitària i intergeneracional ubicada al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera del districte de Ciutat Vella de Barcelona. La finalitat de l’entitat és oferir nous recursos a l’entorn i a les persones que l’habiten mitjançant l’aprenentatge artístic. Riborquestra vol ser una eina que fomenti el creixement personal dels infants i joves i que contribueixi a l’apoderament de la seva comunitat mitjançant l’aprenentatge dels instruments orquestrals i la vinculació amb el territori.
2n accésit
Projecte: Espacio Matrioska (Festival Reina Loba, Certamen de pintura mural i Ven, Nútrete e Voa). Àrea temàtica/àmbit de l’activitat: desenvolupament cultural al medi rural i a altres àmbits. Entitat/institució: Espacio Matrioska.
Municipi: Os Blancos
Lloc web: www.espaciomatrioska.com
Persona de contacte: Jesús García.
Paraules claus: cultura, art rural, comunitat alternativa.
El plantejament principal de l’associació i col·lectiu és promoure la cultura i les pràctiques artístiques contemporànies al medi rural, i fer de pont entre el camp i les ciutats. Es defineixen com una alternativa als espais i dinàmiques convencionals que busca crear moviment d’intercanvi cultural que integre aspectes de la realitat artística actual i del medi rural i que explora i facilita l’expressió artística en qualsevol de les seues formes, i dóna veu i possibilitats al nou jovent creador. La comprensió i l’aprenentatge de l’entorn i el context és fonamental, així com la vinculació amb altres projectes i propostes, per tal de crear una xarxa de relacions àmplia i diversa.
3r accésit
Projecte: Voces propias. Taller de vídeo participativo comunitario La voz de Amaltea
Àrea temàtica/àmbit de l’activitat: audiovisuals, taller de realització documental participatiu. Entitat/institució: La Cosecha Producción Audiovisual.
Municipi: Godella, València
Lloc web: www.lacosechaweb.com
Persona de contacte: Alba Pascual Benlloch, Carlos Daniel Gomero Correa.
Paraules claus: cultura viva, participació, convivència, transformació social, descentralització, apoderament, expressió.
Voces propias és un taller de vídeo participatiu que permet acostar els joves participants en la producció de noves plataformes mediàtiques, mostrant que aquestes poden usar-se com a eines artístiques, de treball i d’expressió amb les quals transmetre inquietuds i problemàtiques pròpies del seu context.
En la publicació s’ha inclòs informació sobre els quatre projectes guanyadors i sobre dos projectes convidats, En Tus Zapatos (Elisabeth Català) i Intraescolar (Clara Boj).
Edita: Diputació Provincial de València i Culturama.
Coordina: Culturama.
Textos: Premiats i entitats col·laboradores.
Idiomes: Valencià i Castellà.
Llig i comparteix la versió digital AÇI
Si vols el llibre en paper contacta amb nosaltres: premi@culturama.es
Descarrega la NOTA DE PREMSA prèvia a la presentació de la publicació
NOTA DE PREMSA posterior a la presentació:
La presentació va servir per a posar en valor l’art contemporani com a eina per a la necessitat d’assumir les bones pràctiques en matèria de joventut.
L’IVAJ reconéix el Premi Culturama Innovació Social en Joventut (4º edició) com una iniciativa que ha obert el camí cap al reconeixement de les bones pràctiques en joventut
Un llibre que mostra els projectes més interessants d’innovació social dirigits per i per a joves en els quals l’art contemporani es converteix en l’eina fonamental.
Organitza: Culturama.
Amb la col·laboració de Generalitat Jove IVAJ, Diputació Provincial de València, Universitat de València Delegació per a Estudiants Servei d’Informació i Dinamització SeDi, Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Xarxa Joves.net, Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana-CJCV i Associació de Professionals de Joventut de la CV.
Divendres 28 d’abril a les 11.00
Sala Gonzalo Montiel. Centre Cultural La Nau
calle Universitat, 2. València
Divendres passat 28 d’abril a les 11 es va presentar en el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València la publicació Premi Culturama Innovació Social en Joventut (4º edició), un llibre editat per la Diputació Provincial de València i per Culturama que arreplega l’experiència dels quatre projectes premiats a través de la convocatòria quart Premi Culturama Innovació Social en Joventut i la de dos projectes convidats juntament amb un mapa que visibilitza quins són els projectes innovadors en actiu durant l’any 2016 en el territori espanyol.
El Premi Culturama Innovació Social en Joventut, que ja està en la seua quarta edició, compta amb la col·laboració de Generalitat Jove IVAJ, Diputació Provincial de València, Universitat de València Delegació per a Estudiants Servei d’Informació i Dinamització SeDi, Universitat Politècnica de València, Xarxa Joves.net, Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana-CJCV i la Associació de Professionals de Joventut de la CV. Es tracta d’una iniciativa que sorgeix dins del programa de Responsabilitat Social Empresarial (RSE) de Culturama que té com a propòsit recolzar a entitats sense ànim de lucre premiant, recolzant en la difusió i creant memòria escrita dels seus projectes mitjançant una publicació que es configura a manera de guia.
Tot un manual en el qual es mostren les claus que han pogut fer real els projectes citats, es revelen els punts de partida, pressupostos, antecedents i resultats d’aquestes experiències amb l’objectiu de suggerir als lectors noves eines amb les quals crear metodologies que responguen a les seues premisses.
Les diferents intervencions durant la presentació van posar en valor el camí iniciat per Culturama, en concret amb la idea del premi, quant a les bones pràctiques en l’àmbit de joventut. Un camí que l’IVAJ Generalitat Jove ha manifestat el seu interès per continuar incloent aquest ítem en les seues polítiques d’actuació. Inicia ara la tasca de difusió del llibre, tant en la seua versió en paper amb una edició de mil exemplars que gràcies als convinguts adquirits arribarà a tots els tècnics de joventut del territori valencià, biblioteques de centres juvenils i de facultats de belles arts del territori espanyol; com la seua versió digital doncs estarà disponible la seua descàrrega lliure des de la web de Culturama i des de la dels col·laboradors del premi.