Our collections matter. La col·lecció oculta del MNCAS
Per a què serveix un quadre si es troba ocult? Quina és la vinculació que pot tindre un grup d’adolescents amb retrats decimonònics? Podem fer una exposició que aglutine les obres emmagatzemades del museu i les percepcions i energia d’aquest col·lectiu? Aquestes són les preguntes que van començar el projecte Our collections matter, un projecte d’àmbit internacional integrat per vint institucions i promogut per l’ICCROM en el qual, quant als museus espanyols, únicament va participar el MNCAS (Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias «González Martí»).
L’objectiu era molt senzill: establir un contacte entre un col·lectiu que no acostuma a visitar l’anomenada institució i visibilitzar la col·lecció pictòrica oculta del museu. Amb aquest objectiu, el departament de conservació del MNCAS va col·laborar amb distints agents. Per una banda, amb el grup d’usuàries de classe de dibuix dels centres de dia San Juan Bautista i Luisa de Marillac, les protagonistes d’aquest projecte, per altra, amb Madrid Street Art Project (de la mà de l’artista urbana Dafne Tree) i amb nosaltres com a mediadores i encarregades de l’avaluació del projecte.
Durant aquesta aventura, que va durar un total de cinc mesos, vam poder observar com el grup cada vegada estava més unit i tenien més voluntat de treballar en col·lectiu. També vam apreciar la multitud de tècniques (algunes ja conegudes i altres noves) que van experimentar durant el procés, des del dibuix amb tinta fins a la fotografia analògica; i, per últim, observàrem el seu procés d’empoderament, que va concloure en una exposició molt familiar i emotiva.
Pel que fa al nostre paper en la mediació del projecte, en un primer moment es va basar a generar un grup obert i dialogant i, una vegada ens apropàvem cap al final del procés, vam treballar amb els conceptes bàsics que hi ha d’haver en una exposició. Per últim, i amb els aprenentatges de tot el procés, vam elaborar una avaluació basada en les percepcions, les emocions i els canvis respecte a la vinculació amb la institució.
Va estar un plaer participar en aquest projecte i només esperem que el vincle que s’ha establert entre les participants siga més fort cada vegada perquè és molt prometedor.
Tags: Educació en museus