Diàlegs i altres absències a través de l’obra de Pepe Espaliú
Un taller de mediació artística sobre l’exposició “Cercle íntim: el món de Pepe Espaliú”, IVAM Institut Valencià d’Art Modern.
Mostrava Pepe Espaliú les seues ferides obertes des del primer paràgraf del text “Retrate de l’artista desnonat”¹: Alguns creuen que l’art és una forma d’entendre el món. En el meu cas, sempre va ser la manera de no entendre-ho. Vaig començar fent de l’art una talpera en la qual sobreviure en el subsòl, mantenint-me aliè i protegit d’una Realitat que sempre vaig viure com a insuportable. Tot un relat íntim i sincer que concloïa fent pública la malaltia que marcaria inevitablement l’obra del seu present i fugaç futur, la Sida.
Si bé durant els últims anys de la seua vida la seua producció artística segueix sent imprescindible per a la crítica, tota la seua trajectòria es va mantenir sota la declaració de sentir-se en una perpètua altretat, en un món paral·lel inventat en el qual poder entendre les seues pròpies lleis, les seues institucions, les seues creences i la seua forma de concebre l’amor. I així es mostra en l’exposició Cercle íntim: el món de Pepe Espaliú, comissariada per Jose Miguel G. Cortés que pot visitar-se en l’IVAM Institut Valencià d’Art Modern fins al dia 26 de març de 2017.
L’exposició, que s’articula entorn del cercle interpretat com aqueix element profundament relacionat amb el fet de renàixer constant, amb un continu donar voltes que apel·la als aspectes més íntims de l’ésser humà, unit a la mort i a la vida, és tot un tema d’estudi que l’equip de Culturama té el plaer d’abordar donant lloc a Diàlegs i altres absències a través de l’obra de Pepe Espaliú, una proposta didàctica dirigida a grups universitaris del camp de l’ensenyament i de les belles arts.
Es realitzaran un total de cinc sessions de dues hores cadascuna, de les quals es reserva una, dissabte 4 de març a les 12:00 h, per a inscripcions individuals.
Diàlegs i altres absències a través de l’obra de Pepe Espaliú analitzarà l’obra de dit artista a partir dels seus principals referents, Joan Brossa, Louise Bourgeois, Gina Pane, Robert Mapplethorpe, obres dels quals formen part també de l’exposició. S’usarà com a material de treball tant els escrits produïts pel mateix Espaliú com aquells generats per la crítica, mes també es dedicarà espai i temps a la reflexió i al debat, incloent com a part activa al grup participant mitjançant el bagatge personal dels seus components. Per a portar-ho al terreny del real s’ha posat a disposició un test anònim que s’ha d’emplenar i enviar prèviament, de manera que els resultats servisquen per a implementar el debat durant la sessió.
Les qüestions proposades en el test permeten sondejar en una primera part a prop de la informació que tenim en l’actualitat sobre la infecció del VIH i de la malaltia de la Sida; i en una segona temptejar la implicació que desitgem o esperem d’educadors i artistes per a generar canvis socials. Els resultats d’aquest test formaran part del material de treball de la proposta didàctica final, ja que els interessos, opinions i coneixements de les persones participants són determinants per al desenvolupament del taller.
Seguint amb la filosofia de Culturama sobre la mediació artística, s’inclouen continguts transversals que tenen com a objectiu sensibilitzar i conscienciar sobre la igualtat de gènere, la riquesa de les diversitats socials i culturals, així com el respecte a les diferències.
Diàlegs i altres absències a través de l’obra de Pepe Espaliú pretén recrear un espai i temps per a la reflexió a través de l’art i la paraula, donar lloc a un diàleg que s’estenga més enllà de la durada del taller dins del museu. Inicia una conversa a priori mostrant un camí que cobra la seua major extensió durant la sessió en l’IVAM Institut Valencià d‘Art Modern i la continuació de la qual es mostrarà a manera d’anàlisi pública obrint als seus participants la possibilitat de col·laborar en ell.
1 Espaliú Pepe, “Retrato del artista desahuciado”, El País, 1 desembre 1992.
Més informació:
info@culturama.es
Tlf. 96 379 94 73
Inscripcions a la sessió del dissabte 4 de març a les 12:00 h.
IVAM
Tfl. 963 176 600
Vols conèixer altres propostes didàctiques realitzades per Culturama en l’IVAM? Màscares i identitats virtuals, vinculada a l’exposició de Gillian Wearing. Llegir més
Tags: Educació en museus