Fade In. Un projecte de mediació artística pel MACVAC.
Fade In és una proposta de mediació artística que parteix d’un projecte pilot realitzat en el MACVAC de Vilafamés gràcies a la convocatòria Reset. Relectures de gènere i multiculturalitat, atorgat pel CCCC l’any 2019. Utilitza la ràdio com a eina per a generar diàleg i un ambient especial. Acurta les distàncies entre Museu, Artista i Públic fent de les tres agències una única fonamentada en el diàleg horitzontal.
Fade In és un projecte que parteix d’una trobada pública organitzada en format de programa de ràdio, a partir del qual es generen recursos sonors on es fan visibles les presències i les absències de la dona en aquest museu, contribuint així a la tasca de completar una història de l’art encara inacabada.
Fade In es compon de dues fases. La primera combina una trobada pública, organitzada en format de programa radiofònic, amb un taller didàctic sincronitzat, a partir dels quals es generen recursos sonors (fil musical i àudio guia) en els quals es fa visibles les presències i les absències de la dona en aquest museu, contribuint així a la tasca de completar una història de l’art encara inconclusa.
Fade In està pensat com un projecte la metodologia del qual és reproduïble però entre els seus objectius vol oferir una experiència diferent i irrepetible que contribuïsca a generar noves relacions amb el museu. Per a això fa partícip a persones que formen part de l’actualitat i del passat d’aquest museu, així com converteix al públic en part essencial impulsant la seua participació activa.
Així, durant la sessió de radi en el MACVAC conversàrem amb dones les trajectòries professionals de les quals no sols són paradigma de la situació de la dona en la història d’art, sinó que compten amb una estreta relació amb el museu. Combinat el format entrevista amb la lectura de fragments de llibres clau per a comprendre com s’aplica la perspectiva feminista vinculada a la història del museu, es va convidar a Rosalía Torrent (actual directora del MACVAC), Celina Torlà (documentalista del CIDA–MACVAC), Isabel Bermell (ex directora del CIDA), Maria Teresa Beguiristain (ex directora del MACVAC), Isabel Oliver, Cristina Navarro i Claudia de Vilafamés (artistes amb obra en el museu).
Foto: Eduardo Alapont
Finalment, gràcies a la invitació del programa de Ràdio Klara, Café con vistas en la secció de El Riff, vam poder comptar molts detalls sobre FADE IN, temes de gènere, museus, i molt més…
Tags: Mediació cultural