DIA INTERNACIONAL DE LA DONA AL MuVIM. TALLERS DIDÀCTICS “PIONERES DE LA PAU” I “OLYMPE DE GOUGES”.
Durant el mes de març des de Culturama estem realitzant diferents tallers didàctics, dirigits a estudiants de Secundària i Batxillerat, inclosos dins de la programació cultural que el MuVIM, Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat, ha preparat aquest mes per la celebració el 8 de març del Dia Internacional de la Dona. Dues propostes que giren al voltant de la revisió de les idees, la vida i les lluites d’algunes de les dones que han sigut referents històrics per la seua important contribució als canvis i les millores socials en temes com la pau o els drets respecte a la igualtat de gènere.
Seguint els objectius essencials que el MUVIM té com a referents a l’hora de dissenyar la seua programació i que giren al voltant del foment del debat social i l’anàlisi de la identitat ciutadana democràtica i global, les nostres propostes didàctiques, tant el “Taller d’Investigació Artística Pioneres de la Pau” com “Olympe de Gouges. Retrats per a la igualtat”, se centren també a obrir i generar el diàleg al voltant de qüestions relacionades amb els desequilibris i desigualtats socials que continuen existint avui dia i com aquestes són percebudes des de l’experiència personal pels mateixos participants del taller.
Els dos tallers didàctics es conformen a partir de diferents dinàmiques grupals i lúdiques que utilitzen com a eina fonamental l’art i la capacitat narrativa de les seues imatges com a punt de partida per al coneixement dels conflictes i problemes socials als quals es van enfrontar les dones que van lluitar per aportar nous punts de vista fonamentats en la promoció de la pau o de la igualtat en drets socials (no solament respecte a la situació de les dones sinó d’aquells col·lectius més vulnerables a les conseqüències d’aquests conflictes).
En el “Taller d’Investigació Artística Pioneres de la Pau” es va realitzar a través de xicotets grups on els participants van analitzar visualment diferents fotomuntatges artístics amb l’objectiu d’indagar en els esdeveniments als quals es van enfrontar cada “pionera de la pau” (dones guardonades amb el Premi Nobel de la Pau durant el S.XX). Una anàlisi que tenia l’objectiu final de construir un relat compartit des d’una perspectiva artística a partir de les percepcions, impressions i sensacions que els provocaven cadascuna de les composicions i que eren posades en comú per a teixir conjuntament cadascuna d’eixes històries.
Quant a “Olympe de Gouges. Retrats per a la igualtat” es va introduir la importància d’aquesta figura històrica del moviment il·lustrat i la Revolució francesa a partir d’una dinàmica participativa en la qual s’indagava en la seua vida, pensaments i obra per a començar a introduir les problemàtiques i desigualtats socials a les quals ella va fer front amb els seus textos. Al mateix temps s’introduïen reflexions perquè els assistents pogueren començar a plantejar-se en quina situació en trobaven en l’actualitat les qüestions a les quals Olympe de Gouges es va enfrontar.
La perpetuació dels rols de gènere i les seues connotacions impositives en moltes de les seues diferents manifestacions culturals.En la segona part de cadascun dels tallers les dinàmiques programades van actualitzar els conflictes i temàtiques treballades durant la primera part amb l’objectiu que els participants reflexionaren col·lectivament des d’un punt de vista més proper i personal. Utilitzant en tots dos tallers recursos de recolze en imatges d’obres d’art contemporànies, publicitat o de fotografia periodística, les alumnes i els alumnes van poder intercanviar opinions, experiències i coneixements per a conjuntament anar elaborant un discurs comú al voltant de temes com la pau, la violència, les desigualtats econòmiques, la llibertat d’expressió, la identitat personal o la igualtat de gènere. En la major part de les sessions es va treballar sobre aspectes que avui dia segueixen estant vigents en les dificultats i obstacles per al desenvolupament i construcció d’una societat més plural, diversa, justa i solidària basada en el respecte a les diferents identitats individuals i col·lectives. Entre uns altres van sorgir temes com:
- La utilització del cos femení com a mer objecte de consum, la instauració d’estereotips físics i la contínua pèrdua del respecte i dignitat cap a la dona.
- La violència de gènere, el control patriarcal i la falta de respecte cap a la dona i la seua llibertat d’expressió.
- Les desigualtats en qüestions laborals i la feminització de la pobresa.
- Respecte cap a la identitat individual de les persones evitant el control a partir d’etiquetes i patrons socials tradicionals.
- Les desigualtats econòmiques existents en el món i la impossibilitat d’acabar amb els conflictes bèl·lics actuals.
- La desinformació existent sobre la realitat del món en el qual vivim produïda per una mala utilització de les xarxes socials.
Les sessions del “Taller d’Investigació Artística Pioneres de la Pau” van ser realitzades el 28 de febrer, 1 i 2 de març mentre que les de “Olympe de Gouges. Retrats per a la Igualtat” van tenir lloc el 7 i 8 de març, quedant posposada una de les sessions al 22 de març. Davant la gran expectació i demanda generada pel “Taller d’Investigació Artística Pioneres de la Pau” la programació s’ha ampliat a diversos dies a l’abril i maig d’aquest mateix any. La suma total d’assistents a aquestes sessions ha sigut, fins al moment, d’aproximadament cent estudiants de Secundària i Batxillerat.
Tags: Educació en museus