Mil noms per l’amistat
Com cada 21 de febrer, l’Organització per a la Ciència, l’Educació i la Cultura (UNESCO) celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna. Per a enguany 2018, ha escollit com a tema del Dia, preservar la diversitat lingüística i promoure el plurilingüisme per a recolzar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), continguts en la Agenda 2030.
“Per a fomentar el desenvolupament sostenible, els educants han de tenir accés a l’educació en la seua llengua materna i en altres idiomes. És a través del domini de la primera llengua o llengua materna que s’adquireixen les habilitats bàsiques de lectura, escriptura i aritmètica. Les llengües locals, especialment les minoritàries i indígenes, transmeten cultures, valors i coneixements tradicionals, exercint així un paper important en la promoció d’un futur sostenible.
El plurilingüisme és essencial per a la consecució d’aquests objectius i per a l’assoliment de l’Agenda 2030 en el seu conjunt, des del relatiu al creixement, a l’ocupació o a la salut, fins al consum i la producció sostenibles i el canvi climàtic.
La UNESCO atorga, a més, la mateixa importància a la promoció de la diversitat lingüística en Internet, recolzant els continguts locals pertinents i fomentant l’adquisició de competències bàsiques en matèria d’informació i mitjans de comunicació. A través del projecte Sistemes de Coneixement Locals i Indígenes, la UNESCO destaca el valor de les llengües maternes i locals com a mitjans per a salvaguardar i compartir les cultures i els coneixements indígenes, que són grans mines de saviesa. L’ús de les llengües maternes en el marc d’un enfocament plurilingüe és un component essencial de l’educació de qualitat, que és la base per a donar força a les dones i als homes i a les seues societats”.
Des de Culturama contribuïm en el compliment de dita objectiva i per a açò duem a terme des de fa uns anys el taller “Mil noms per a l’amistat”.
Una celebració de la convivència en diversitat. Una reflexió sobre la pluralitat lingüística, sobre els valors positius de les diferents cultures i sobre els idiomes com a vehicle de transmissió de sentiments i raons. En definitiva, contemplar el món més enllà del conegut i comprendre als éssers humans.
Les persones participants al taller, alumnat principalment d’ESO i Batxillerat, coneixen la riquesa del mapa lingüístic mundial i els principals problemes que amenacen la conservació d’aquest patrimoni de la humanitat. Se’ls proporciona eines que els permeten ampliar els seus coneixements en aquesta matèria, així com informació sobre diferents experiències que estan treballant per la conservació de la riquesa lingüística en el món.
Al mateix temps experimenten la capacitat transmisora de valors positius de totes les llengües, i la importància de la comunicació per a evitar conflictes entre les persones, col·lectius o nacions.
Imatge: Taller Mil noms per a l’amistat realitzat al Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM).