Escribim per a compartir
Donant continuïtat i èmfasi al nostre desig de produir cadascuna de les propostes educatives com un procés que va adquirint diverses formes i registres, tenim el plaer de compartir “Ajuda mútua. Afectes en el Museu”, un article que veu la llum en la Revista d’Animació n.30 Tema Jove, editada per l’IVAJ.
Es tracta d’un text que visibilitza una triple col·laboració, un taller realitzat en el context FICAE Festival Internacional de Curtmetratges i Art sobre Malalties centrat en una obra exposada en l’IVAM, que va ser presentat en manera de comunicació a posteriori en la II Trobada d’oci educatiu. “Compartim il·lusions” celebrat dia 7 d’abril de 2017 en el Centre Cultural de la Beneficència de València.
El taller, titulat Ajuda mútua / Pràctica educativa a partir del vídeo “Carrying” de Pepe Espaliú, va estar dirigit a estudiants d’educació secundària i del Centre de Formació Professional en Educació Social. La idea inicial, de Carlos Gimeno i de Pepe Miralles, va partir amb l’objectiu de treballar a partir de l’obra Carrying, de Pepe Espaliú, present en l’exposició Cercle íntim: El món de Pepe Espaliú, comissariada per Jose Miguel Cortés en l’IVAM Institut Valencià d’Art Modern.
Ja en projectes anteriors, l’experiència de crear la proposta i compartir-la amb els participants havia anat donant lloc a nous formats com són així mateix textos o guies didàctiques.
Així, Diàlegs i absències a través de l’obra de Pepe Espaliú, una altra proposta didàctica dissenyada a partir de la mateixa exposició, aquesta vegada dirigida a estudiants universitaris de Belles arts, va donar lloc a una publicació en la revista EARI Educació Artística Revista de Recerca. “Màscares i identitats virtuals” va ser el taller didàctic dissenyat i impartit sobre l’exposició de Gillian Wearing en l’IVAM per a un públic adolescent i universitari i es va convertir posteriorment en una guia didàctica editada per l’IVAJ dins de la sèrie M’importa. Educació en Valors, una eina dirigida a docents i monitors que vulguen impartir-la al seu torn.
De la mateixa manera, hem invertit processos de treball com és el cas del taller didàctic Eixir de l’armari. Espais d’aprenentatge per a la visibilització de la diversitat sexual, que sorgeix partir d’un premi, patrocinat per Culturama, artorgat al curtmetratge amb millor perspectiva educativa en Mostra La Ploma Festival Internacional de Cinema i Cultura per la Diversitat Sexual, de Gènere i Familiar que organitza Lambda.
Ara, participar en la Revista d‘Animació n.30 Tema Jove no solament suposa explicar, mostrar i crear memòria de l’experiència, sinó acostar la mediació artística al camp de la joventut i de l’animació cultural. S’ofereix mostrant el potencial que té l’art actual per a connectar amb realitats actuals de la joventut, una eina amb la qual poder treballar l’educació en valors, exercitar un pensament crític i amb la qual reforçar la conversa com a manera de reflexió.
Tags: Educació en museus, Materials i guies didàctiques, Mediació artística