La importància de caminar sense por. Rutes escolars segures a Alboraia
Necessitem conéixer la percepció de les més xicotetes si volem construir una societat plenament igualitària i conscient. Els municipis, cada vegada més, pateixen problemes de embossos i tràfic, i això es tradueix en esperes, però també en sorolls i, en definitiva, inseguretat per a les xiquetes i els xiquets. En aquest sentit, passàrem alguns mesos estudiant la manera de fomentar el trajecte autònom i sostenible de les alumnes de tres centres escolars del municipi.
Les diverses sessions consistiren, en un primer moment, en conéixer el municipi mitjançant el record del camí a escola que fan les alumnes i situar aquest mateix record en el mapa del poble. Una vegada s’ha recordat, comentat i situat en el mapa aquest recorregut, el que vam fer fou col·locar els punts d’interés. Punts que els fan sentir insegures, però també altres que els són agradables: negocis, zones verds, zones per a vianants… Després de tenir localitzats aquests punts, tinguérem un taller amb les famílies voluntàries i ficàrem en comú les percepcions de les famílies i les alumnes.
Una vegada realitzats aquests tallers i dissenyats els possibles itineraris segurs, l’última part d’aquest procés va consistir a eixir al carrer amb un grup de representants de cada grup i visitar els distints punts per així establir les zones a evitar i els llocs que podrien ser espais de trobada genials, en parcs i prop dels seus establiments favorits, com, per exemple, “l’orxateria que fa bona olor” o “la casa de menjars que fa que m’entre fam a migdia”.