Jo sóc del CLIA
Les xiquetes i xiquets del CEIP Emili Lluch de Nàquera han participat en dos tallers d’aproximació a la participació ciutadana els dies 7 i 14 de juny. Concretament, els cursos de 5é i 6é ens van obrir les seues portes per a poder compartir espais de diàleg i creació col·lectiva.
“Ayunta…que?” va ser el primer taller que va tindre com a objectiu acostar la política municipal en edat infantil i reflexionar sobre la importància de rebre informació de la gestió pública i d’opinar sobre la mateixa.
El grup va iniciar per resoldre alguns passatemps que van ajudar a identificar qui formen part d’un ajuntament i quines són les seues funcions, així com descobrir que ells i elles, encara que tenen limitacions a l’hora de triar representants, sí que tenen dret a participar i opinar.
En finalitzar el taller van poder simular la realització d’un suggeriment ciutadà partint d’idees com són augment del nombre de contenidors de reciclatge, la facilitació d’espais per a fer esport o mostrar preocupació per la instal·lació de salons de joc i apostes, ja que consideren que pot generar addicció en la joventut.
El segon taller, “Jo sóc del CLIA!”, va tindre com a objectiu donar a conéixer en els diferents grups què és un consell local d’infància i adolescència (CLIA) i encuriosir i motivació perquè en el futur vulguen formar part del CLIA de Nàquera.
En un inici, a través d’imatges, van poder identificar característiques del que considerem bé comú i el que, per contra, és perjudicial per a la societat. A partir d’ací es va construir verbalment un somni comú de com s’imaginen Nàquera d’una forma positiva.
Els relats van girar entorn de somiar amb un municipi obert, on no hi haja discriminació, preocupat per la salut física i mental a través de l’acostament dels espais esportius; una ciutat centrada en les persones i la cura del medi ambient.
El taller va finalitzar amb informació rellevant del que és un CLIA i amb la invitació oberta a participar en el de Nàquera quan es decidisca impulsar durant el pròxim curs.
Finalment, cal destacar com tant el professorat, com l’alumnat del CEIP Emili Lluch es van mostrar amb una actitud activa, positiva i oberta a la col·laboració i participació ciutadana.
